Obiekt

Tytuł: Językowo-kulturologiczne prawdy o lubuskich miodach (na podstawie wybranych kulinarnych opracowań poświęconych regionalnym specjałom Ziemi Lubuskiej) = Linguistic-culturological truths about honeys of the Ziemia Lubuska region (based on selected culinary guides on the specials of the area)

Autor:

Węgorowska, Katarzyna

Data wydania:

2022

Typ zasobu:

rozdział w książce

Współtwórca:

Kaczor, Monika - red. nauk. ; Kładoczny, Piotr - red. nauk.

Tytuł publikacji grupowej:

Prace Aksjologiczne, 3

Streszczenie:

Miód pszczeli, określany też metaforyczno?symbolicznymi mianami "płynne złoto" i "złoty cud Natury", towarzyszy człowiekowi od zarania jego dziejów. Ten naturalny biopreparat wpisał się także w historię Ziemi Lubuskiej i uchodzi dziś za jej produkt regionalny. ; Przedmiotem, a tym samym celem niniejszego szkicu są lingwokulturologiczne refleksje o właściwościach, specyfice różnych gatunków/odmian/rodzajów lubuskich miodów (np.: lubiszyńskiego miodu rzepakowego, miodu wielokwiatowego z Doliny Noteci, lipowego miodu magdaleńskiego, miodu akacjowego z Puszczy Rzepińskiej, lubuskiego miodu pitnego), pozyskujących je pszczelarzach oraz prowadzonych przez nich pasiekach, lubuskich pożytkach, a także o wszechstronnie ujętej/pojętej lubuskiej kulturze pszczelarskiej. ; Podstawę rozważań stanowią językowe świadectwa wyekscerpowane z lokalnych i ogólnopolskich przewodników kulinarnych, jak również wieloletnie wnikliwe studia autorki szkicu - miłośniczki i koneserki rodzimych miodów.

Abstract:

Honey, metaphorically-symbolically also called "liquid gold" and "Nature`s golden miracle", has been a human`s companion from the dawn of time. This natural biopreparation is firmy inscribed in the history of Ziemia Lubuska and is crrently perceived as its regional product. ; The article presents linguistic-culturological reflections on properties and specificity of various types of various types of haneys of Ziemia Lubuska (e. g. Lubiszyn canola honey, Noteć river valley multi-flower honey, Magdalenian linden honey, Rzepin Primeval Forest acacia honey, regional mead), beekeepers and their apiaries, secretions and broadly defined apiarian culture in the region of Ziemia Lubuska. ; The basis of the reflections are linguistic testimonies excerpted from local and national culinary guides as well as deep multiannual research of the author - a native honeys entusiast and connoisser.

Opis:

seria: Prace Aksjologiczne: język, literatura, kultura, t. 3 ; Świat opiera się na wartościach. Aksjologizowanie jest zjawiskiem powszechnym i codziennym, które spotykamy w większości sfer naszego funkcjonowania. Ludzie organizują w ten sposób przestrzeń, budują na ich podstawie relacje z innymi i oceniają wszelakie działania oraz wytwory tych działań. ; W kolejnym tomie "Prac Aksjologicznych" zagadnienia poświęcone aksjologii dotyczą kilku obszarów. W pierwszej części artykuły mają charakter ogólny i przekazują wyniki badań prowadzonych w zakresie filozofii i odniesień kulturowych. Druga część prezentowanego tomu osadza się na wartościach eksponowanych w języku i przekazach tekstowych. ; Trzecia część niniejszego tomu została poświęcona literackim ujęciom wartości. Dwie końcowe części zawierają nowe elementy w "Pracach Aksjologicznych". Pierwszy dotyczy debiutów naukowych studentów polonistyki zielonogórskiej. Z kolei w części poświęconej małym formom pisarskim zostały przedstawione studenckie prace etapowe oraz najciekawsze rozprawy uczestników Olimpiady Literatury i Języka Polskiego z 2021 roku (z "Wprowadzenia do tomu").

Wydawca:

Zielona Góra: Oficyna Wydawnicza Uniwersytetu Zielonogórskiego

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

oai:zbc.uz.zgora.pl:69793

DOI:

kliknij tutaj, żeby przejść

Strony:

135-153

Źródło:

Prace Aksjologiczne: język, literatura, kultura, t. 3

Jezyk:

pol

Prawa do dysponowania publikacją:

Biblioteka Uniwersytetu Zielonogórskiego

Obiekty

Podobne

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji