Object

Title: Wegetatywne bufory środowiskowe w strategii redukcji uciążliwości zapachowej instalacji ippc, na przykładzie projektu pasa zieleni dla składowiska ZUO w Ścinawce Dolnej = Vegetative environmental buffers in mitigation strategy of odour nuisance from ipcc installations, on the example of a shelterbelt project for landfill in Scinawka Dolna, Poland

Contributor:

Greinert, Andrzej - red. ; Kołodziejczyk, Urszula - red. ; Kostecki, Jakub - red. ; Wasylewicz, Róża - red. ; Hudak, Magda - red. ; Myszograj, Sylwia - red.

Group publication title:

ZN UZ IŚ, nr 36 (2014)

Abstract_pl:

Prawo ochrony środowiska nakłada na zarządzających składowiskami odpadów szereg wymagań, mających na celu zapewnienie, by składowisko nie stanowiło zagrożenia dla środowiska naturalnego. Jednym z nich jest konieczność otoczenia składowiska pasem zieleni. ; Wegetatywne bufory środowiskowe rozmieszczone wokół obiektów emitujących odory, pełnią funkcję bariery biogeochemicznej dla obiektu oraz skutecznie redukują przemieszczanie się gazów złowonnych do sąsiednich nieruchomości.

Abstract:

Polish Environmental Law impose a number of specific requirements to landfill administrators, concerning all measures aimed to prevent the landfill from posing a threat to the environment. Vegetative environmental buffers located around odour emitting objects act as biogeochemical barriers for these objects and effectively reduce propagation of malodorous gases to adjacent areas.

Description:

nr 5-11 tytuł: Politechnika Zielonogórska - Zeszyty Naukowe ; nr 1-4 tytuł: Wyższa Szkoła Inżynierska im. Jurija Gagarina w Zielonej Górze - Zeszyty Naukowe ; seria główna: Zeszyty Naukowe ; zeszyt 36 ukazał się jako nr 156 serii głównej

Publisher:

Zielona Góra: Oficyna Wydawnicza Uniwersytetu Zielonogórskiego

Format:

application/pdf

Resource Identifier:

oai:zbc.uz.zgora.pl:45651

Pages:

58-65

Source:

Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Zielonogórskiego, Tom 36

Language:

pol ; eng

Rights:

Biblioteka Uniwersytetu Zielonogórskiego

Objects

Similar

This page uses 'cookies'. More information