Obiekt

Tytuł: Efektywność niektórych szczepów mikroorganizmów w procesie kompostowania odpadów produkcji owoców i warzyw = Effectiveness of microorganisms in the composting process of waste from the processing of fruits and vegetables

Autor:

Nguyen, Thi Bich Loc

Data wydania:

2010

Typ zasobu:

artykuł

Współtwórca:

Greinert, Andrzej - red. ; Kołodziejczyk, Urszula - red.

Tytuł publikacji grupowej:

ZN UZ IŚ, nr 20 (2010)

Streszczenie:

Przetwarzanie odpadów z fabryki przetwórstwa warzyw i owoców idzie w kierunku kompostowania (composting). Współdziałanie mikroorganizmów w rozkładzie substancji organicznych z dodawaniem trocin w stosunku 1:2. Proces kompostowania trwa 50 dni dla odpadów cebuli i czosnku oraz 30 dni dla odpadów warzyw i owoców. W prowadzonych badaniach dodawano roztwór z wybranymi szczepami mikroorganizmów. ; Roztwory składały się z trzech szczepów takich jak: bakterie z rodzaju Bacillus subtillis (Bk1), promieniowce z rodzaju Streptomyces griseous (pr.1) i grzyby z rodzaj, Aspergillus oryzae (Grz.1). Wyniki analizy kompostów wykazują, że trzy stosowane szczepy mikroorganizmów posiadają efektywne rozkładania CMC, xelulozy i skrobi, mają zdolność do tworzenia humusów od 90-94% w ciągu 50 dni i 30 dni. ; Mają wysoki termin przeżycia na pożywkach ze stężeniami antybiotyku (ampicylina od 300 mg do 1000 mg na litr pożywki). Te trzy szczepy należą do grupy mikroorganizmów szybko rosnących (rosną przed 72 godziną hodowania), rosnących w środowisku z szerokimi zakresami pH, od pH =5 do pH = 9. ; Możemy wykorzystać te szczepy do produkcji roztworów biologicznych. Gotowy produkt kompostów może być używany jako wysokiej jakości nawóz organiczny dla roślin uprawnych.

Abstract:

Waste from processing of fruits and vegetables were composted with sawdust in a ratio of 1:2. The process lasted 50 days for onions and gar-lic, 30 days for waste from other plants (fruits, vegetables, tubers). Batch inoculated with the following microorganisms: Bacillus subtillis (Bk1) Streptomyces griseous (pr.1), Aspergillus oryzae (Grz.1). ; Microorganisms selected for the inoculation showed the fastest growth (grew before 72 hours after cultivation) in the environment of varying pH (pH 5-9). Effectiveness of microorganisms in decomposition of CMC, cellulose and starch into humus ranged from 90 to 94%. Microorganisms showed a high resistance to antibiotics present in the compost (300-1000 mg/l). Composting of fruits and vegetable waste produces high quality fertilizer.

Opis:

nr 5-11 tytuł: Politechnika Zielonogórska - Zeszyty Naukowe ; nr 1-4 tytuł: Wyższa Szkoła Inżynierska im. Jurija Gagarina w Zielonej Górze - Zeszyty Naukowe ; seria główna: Zeszyty Naukowe ; zeszyt 20 ukazał się jako nr 140 serii głównej

Wydawca:

Zielona Góra: Oficyna Wydawnicza Uniwersytetu Zielonogórskiego

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

oai:zbc.uz.zgora.pl:45471

Strony:

93-101

Źródło:

Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Zielonogórskiego, Tom 20

Jezyk:

pol ; eng

Prawa do dysponowania publikacją:

Biblioteka Uniwersytetu Zielonogórskiego

Obiekty

Podobne

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji