Zawartość wybranych metali ciężkich i zasolenie w glebach Parku Krajobrazowego "Dolina Jezierzycy" = The content of chosen heavy metals and conductivity in soils under forests of Jezierzyca River Valley Landscape Park - Kołodziejczyk, Katarzyna; Pieprzka, Roman (Zielona Góra: Oficyna Wydawnicza Uniwersytetu Zielonogórskiego)
Soils under forests with association Galio Sylvatici-Carpinetum of Jezierzyca River Valley Landscape Park were investigated. Soil samples were collected from all genetic horizons. The content of heavy metals (Cu, Pb, Zn, Ni, Fe, Mn) was compared with Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 9 września 2002 r. w sprawie standardów jakości gleby oraz standardów jakości ziemi.
Keywords: lasy grądowe; metale ciężkie; zasolenie; Park Krajobrazowy "Dolina Jezierzycy"; Galio Sylvatici-Carpinetum forests; heavy metals; soil conductivity; "Jezierzyca River Valley" Landscape Park