Struktura obiektu

Autor:

Węgorowska, Katarzyna

Współtwórca:

Sztyber, Radosław - red. nacz.

Tytuł:

Językowe i kulturologiczne wyróżniki kresowych kulinariów utrwalone w wybranych regionalnych opracowaniach o Ziemi Lubuskiej = Linguistic and culturological characteristics of Polish Borderlands cuisine preserved in selected regional studies on Ziemia Lubuska region

Tytuł publikacji grupowej:

Filologia Polska, z. 6

Temat i słowa kluczowe:

kulinaria ; język ; kultura ; Kresy Wschodnie ; Ziemia Lubuska ; cuisine ; language ; culture ; Polish Eastern Borderlands

Streszczenie:

Kulinaria to integralny element każdej, również polskiej, kultury. Niniejszy szkic jest językowo-kulturologiczną refleksją o kresowych daniach, potrawach, napojach (jak np. kutia, kumpiak, mamałyga, nadzianka, strudla, paska, "sosnówka"?), które współtworzą regionalny "tygiel smaków", a tym samym "kulinarny tygiel" Ziemi Lubuskiej.

Abstract:

Cuisine is an integral element of any also Polish, culture. This article is a linguistic­culturological reflection on Polish Borderlands` dishes and beverages (e.g. kutia ?wheat grain, poppy seeds and honey dish`, kumpiak "cured ham", mamałyga "maise fluor porridge", nadzianka "potato stuffed intestines", strudel, paska "Easter bread", "sosnówka" "pine liqueur") which are a part of regional "melting pot of flavors", and therefore the "culinary melting pot" of Ziemia Lubuska region.

Wydawca:

Zielona Góra: Uniwersytet Zielonogórski, Instytut Filologii Polskiej

Data wydania:

2020

Typ zasobu:

artykuł

Format:

application/pdf

DOI:

10.34768/fp2020a9

Strony:

141-148

Źródło:

Filologia Polska. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Zielonogórskiego, z. 6

Jezyk:

pol

Licencja CC BY-NC-ND 4.0:

kliknij tutaj, żeby przejść

Prawa do dysponowania publikacją:

Biblioteka Uniwersytetu Zielonogórskiego