Show structure

Title:

Renovation and reconstruction of a neoclassical building on the example of a Public City Library in Nowa Sól = Renowacja i przebudowa obiektu neoklasycystycznego na przykładzie budynku Miejskiej Biblioteki Publicznej w Nowej Soli

Group publication title:

CEER, nr 22 (2016)

Creator:

Kucharczyk, Anna

Subject and Keywords:

Nowa Sól ; Miejska Biblioteka Publiczna (Nowa Sól) ; renowacja ; przebudowa ; neoklasycyzm ; public library ; renovation ; reconstruction ; neoclassical architecture

Abstract_pl:

Budynek Miejskiej Biblioteki Publicznej mieści się w miejscowości Nowa Sól, województwo lubuskie, przy ul. Bankowej 3. Nową siedzibę zajmuje od 2011 roku, poprzednio mieściła się w lokalu przy ul. Parafialnej i Szkolnej, która nie spełniała wymogów wygodnych pomieszczeń bibliotecznych i czytelniczych. Renowacja i przebudowa obiektu rozpoczęła się w 2007 r. i trwała 4 lata. ; Stuletni budynek przez lata zmieniał swoją funkcję użytkową - od willi mieszkalnej, po szpital dziecięcy, na końcu na dziecięce przychodnie specjalistyczne. W trakcie prac budowlanych wymieniono stropy typu Akerman na płyty betonowe o większej nośności oraz więźbę dachową, wykonaną na wzór pierwotnej. Powstał dźwig osobowy z nową płytą fundamentową, powiększono pomieszczenia biblioteczne, archiwalne oraz czytelnicze poprzez usunięcie ścian działowych. Obiekt zyskał nową elewację oraz stolarkę okienną i drzwiową. Stworzono obiekt bez barier architektonicznych dla osób niepełnosprawnych, z zewnętrzną pochylnią i platformą wewnątrz. Całość otoczona jest parkiem zwanym Ogrodem Sztuk. Budynek MBP spełnia w pełni walory estetyczne i funkcjonalne, jest miejscem spotkań kulturalnych i edukacyjnych na miarę XXI wieku.

Abstract:

The building of the Nowa Sól public library is located on Bankowa Street, in the Lubuskie Voivodeship. The new seat of the library has been here since 2011; it had previously been located in the building on Parafialna and Szkolna Streets, which did not comply with the requirements of a comfortable library and reading room. Renovations and reconstructions of this neoclassical building began in 2007 and took four years to finish. ; Over the years, the century- old building had changed, its function - from a residential villa, to a children`s hospital, and finally, a clinic for children. During construction works, rib and slab (Ackerman) floors were changed to concrete slabs with higher load-bearing strength and roof truss system replaced to accordingly to the original design. A new lift was built, and the library reading rooms and archives were expanded. The building also gained a new facade as well as new wooden windows and doors. The entire building is surrounded by a park.

Description:

tytuł dodatkowy: Prace z Inżynierii Lądowej i Środowiska

Publisher:

Zielona Góra: Oficyna Wydawnicza Uniwersytetu Zielonogórskiego

Contributor:

Kuczyński, Tadeusz - red.

Date:

2016

Resource Type:

artykuł

Format:

application/pdf

DOI:

10.1515/ceer-2016-0037

Pages:

81-91

Source:

Civil and Environmental Engineering Reports (CEER), No 22

Language:

eng

Rights:

Biblioteka Uniwersytetu Zielonogórskiego