Mechanizmy kształtowania się języka urzędowego w dokumentach małej wspólnoty cechowej (na materiale "Regestru pogłównego jako też i składki różnej" z lat 1757?1779) = Mechanisms of creating an official language in the documents of a small gild community (on "Regestr pogłównego jako też i składki różnej" from 1757?1779) - Pałucka-Czerniak, Iwona (Zielona Góra: Oficyna Wydawnicza Uniwersytetu Zielonogórskiego)
The article discusses language customs recorded in the manuscript of "Regestr pogłównego jako też i składki różnej" from 1757?1779. The information is confronted with the second source text also a manuscript: "Księga cechu piwowarów krakowskich z lat 1729?1780".
Keywords: obyczaje; język; wspólnota komunikatywna; finanse; cechy (rzemiosło); rzemiosło; 18 w.; custom; language; communicative community; finance; guilds; crafts