Polityka oświatowa na Górnych Łużycach w odniesieniu do Serbów Łużyckich w XIX wieku = Die Schulpolitik in der Oberlausitz Gegenüber den Lausitzer Sorben im 19. Jahrhundert - Kunze, Peter (Zielona Góra: Lubuskie Towarzystwo Naukowe)
Wydany przez stany Górnych Łużyc w roku 1770 regulamin szkolny (Schulordnung) niezawierał jakichkolwiek postanowień dotyczących używania języka łużyckiego. Wobec tego w szkołach łużyckich nauczano w dalszym ciągu w języku łużyckim.
Keywords: Łużyce Górne; polityka oświatowa; 19 w.