Vplyv záťažových životných situácii a pozícii na zdravie človeka = Influence of difficult life situations and positions on health of a man - Turiak, Emil (Vilnius: Mykolas Romeris Universitetas)
Życie człowieka jest bardzo zmienne. Na ową zmienność ma wpływ wiele czynników o charakterze materialnym, emocjonalnym i interpersonalnym. Są one bezpośrednio odzwierciedlone, w zależności od zakresu, intensywności i charakteru ich działania, od fizycznego lub psychicznego zdrowia każdej jednostki. Tak jak osobowość człowieka formowana jest przez jedność somatyczną i mentalną, tak samo odzwierciedla i manifestuje skutki chorób różnego rodzaju lub czynników stresowych.
Keywords: stresujące sytuacje życiowe i pozycje społeczne; choroba; zdrowie fizyczne; zdrowie psychiczne; osobowość człowieka; stressful life situations and positions; illness; physical health; mental health; personality of man